Powracam czasem do smaków dzieciństwa, a Ty?
Dziś miałam ochotę na cukierki z płatków owsianych :) W sumie bardziej przypominają ciasteczka, ale skoro zostajemy przy tym jak było w dzieciństwie, niech będą cukierasy :)
Jeśli chodzi o wygląd i estetykę to owszem, nie zachwycają... ale tu liczy się ich smak, no i nasze zdrowie.
Zupełnie fit to też nie są gdyż w przepisie jest spora ilość cukru... no cóż ale i tak wolę cukier niż te wszystkie sztuczne barwniki, konserwanty, wzmacniacze smaku... i inne E!
Wykonanie cukierków jest bardzo proste i szybkie. Jedynie trzeba troszkę poczekać, aż stężeją w lodówce... na ciepło też dobre, z tym, że smakują zupełnie inaczej. ;-)
Porcja wystarcza dla całej rodzinki, albo dla jednej osoby na kilka dni. Chyba, że jesteś łasuchem jak ja i zjesz wszystkie od razu :-D
Na początek możesz zrobić sobie połowę tej porcji. Nie radzę jednak oszukiwać z ilością cukru, bo nie wyjdą chrupiące tylko gumowe. Proporcje muszą być zachowane.
Przepis na cukierasy:
1/2 kostki margaryny
4 łyżki mleka
1,5 szklanki cukru
2(3) łyżki kakao
1,5 szklanki płatków owsianych
Margarynę roztapiamy na wolnym ogniu, następnie dodajemy mleko, cukier i kakao. Cały czas mieszamy miksturę na ogniu przez 5 minut. Po delikatnym przestudzeniu wsypujemy płatki owsiane i dokładnie mieszamy. Następnie formujemy małe kuleczki i ustawiamy na płaskie talerzyki. Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinkę i gotowe! Gdy masa zastygnie można wcinać :)
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz