Cukierki z płatków owsianych


Powracam czasem do smaków dzieciństwa, a Ty? 
Dziś miałam ochotę na cukierki z płatków owsianych :) W sumie bardziej przypominają ciasteczka, ale skoro zostajemy przy tym jak było w dzieciństwie, niech będą cukierasy :)
Jeśli chodzi o wygląd i estetykę to owszem, nie zachwycają... ale tu liczy się ich smak, no i nasze zdrowie.
Zupełnie fit to też nie są gdyż w przepisie jest spora ilość cukru... no cóż ale i tak wolę cukier niż te wszystkie sztuczne barwniki, konserwanty, wzmacniacze smaku... i inne E!

Takie cukierki są też fajnym rozwiązaniem jeśli nie lubisz owsianki, albo musli. Polecam Ci przekonać się do płatków w takiej formie. Gdyż płatki owsiane są bogatym źródłem minerałów, witamin z grupy B i błonnika. Regularne ich jedzenie korzystnie wpływa na nasz organizm.

Wykonanie cukierków jest bardzo proste i szybkie. Jedynie trzeba troszkę poczekać, aż stężeją w lodówce...  na ciepło też dobre, z tym, że smakują zupełnie inaczej. ;-)

Porcja wystarcza dla całej rodzinki, albo dla jednej osoby na kilka dni. Chyba, że jesteś łasuchem jak ja i zjesz wszystkie od razu :-D 
Na początek możesz zrobić sobie połowę tej porcji. Nie radzę jednak oszukiwać z ilością cukru, bo nie wyjdą chrupiące tylko gumowe. Proporcje muszą być zachowane.

Przepis na cukierasy:
1/2 kostki margaryny
4 łyżki mleka
1,5 szklanki cukru
2(3) łyżki kakao
1,5 szklanki płatków owsianych
 Margarynę roztapiamy na wolnym ogniu, następnie dodajemy mleko, cukier i kakao. Cały czas mieszamy miksturę na ogniu przez 5 minut. Po delikatnym przestudzeniu wsypujemy płatki owsiane i dokładnie mieszamy. Następnie formujemy małe kuleczki i ustawiamy na płaskie talerzyki. Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinkę i gotowe! Gdy masa zastygnie można wcinać :)
Smacznego!

Komentarze