Chociaż wyglądem ten deser nie przypomina czekolady i smakiem też nie do końca...
polecam ją każdemu czekoladożercy, gdyż jest po prostu przepyszna!
polecam ją każdemu czekoladożercy, gdyż jest po prostu przepyszna!
"Domowa czekolada" jest to smak mojego dzieciństwa :) Robiłam ją już setki razy. Mimo, że w dzisiejszych czasach dostępnych jest mnóstwo gotowych słodyczy, to nic nie zastąpi mi jej smaku. Produkty do jej wykonania obowiązkowo muszą znajdować się w mojej kuchni. Przecież nigdy nie wiadomo, kiedy dopadnie mnie ochota na "małe co nieco" ;)
Robi się ją bardzo szybko.Smakuje równie dobrze na zimno jak i na ciepło, a więc można wcinać bezpośrednio po przygotowaniu.
Wyobraź sobie, że Twoja przyjaciółka wpada z niezapowiedzianą wizytą. Musi zwierzyć Ci się ze swoich nieszczęść, więc potrzebuje czegoś słodkiego na pocieszenie. Ty jednak uświadamiasz sobie, że wczoraj zjadłaś lody na wciągającym filmie, a ciastka dawno przestałaś już kupować, bo i tak Twój mąż by je "zeżarł" w nocy ;). I co teraz? Spokojnie, na pewno masz w domu: margarynę, cukier, kakao i jakieś bakalie, albo śmietanę w sprayu. Pamiętaj, aby do tej listy dołączyć mleko w proszku. (W mojej kuchni jest ono zawsze).
Domowa czekolada smakuje obłędnie z bitą śmietaną. Pamiętaj jednak, że śmietana rozpuści się szybko na ciepłym, dlatego nałóż ją bezpośrednio przed podaniem.
Potrzebujesz:
1/2 kostki margaryny(albo masła)
1/2 szklanki cukru
3 łyżki mleka
1i1/2 szklanki mleka w proszku
5 łyżeczek kakao( ilość kakao jest elastyczna, wpływa jedynie na smak i kolor, jeśli wolisz gorzką czekoladę dodaj więcej)
Jeśli przygotowujesz desrek dla Was dwóch osób, to wystarczy połowa powyższych składników.
Jeśli przygotowujesz desrek dla Was dwóch osób, to wystarczy połowa powyższych składników.
Rozpuść margarynę na bardzo małym ogniu. Następnie dodaj cukier, kakao i mleko, cały czas mieszając. Ważne, aby masa się nie gotowała,wystarczy delikatne ogrzanie, aby cukier się rozpuścił. Zdejmij z ognia, troszkę przestudź, następnie wsyp mleko w proszku, dobrze wymieszaj i gotowe :)
Tak przygotowaną czekoladę można przełożyć do pucharków i zjeść na ciepło w formie deseru.
Jeśli masz ochotę na zimną czekoladę przygotuj płaski talerz(albo deskę do krojenia) nakryty papierem do pieczenia(ewentualnie folią spożywczą). Posmaruj równomiernie warstwą czekolady i odłóż do zamrażalnika na 2 godziny.
Możesz dodać bakalie: rodzynki, orzeszki, słonecznik, żurawinę, suszoną śliwkę... a nawet kruszone wafelki, albo ciasteczka :) Ogranicza Cię tylko wyobraźnia :)
Smacznego!
Jaki jest smak Twojego dzieciństwa? Pochwal się w komentarzu.
Jaki jest smak Twojego dzieciństwa? Pochwal się w komentarzu.
Komentarze
Prześlij komentarz